Latin Amerika’da rekor seviyede çevresel felaket

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), Latin Amerika'da 2023 yılında rekor sayıda çevresel felakete El Niño fenomeni ve iklim değişikliğinin neden olduğunu açıkladı.

WMO Genel Sekreteri Celeste Saulo, Latin Amerika ve Karayipler'de 2023 yılının "rekor iklim felaketlerinin yaşandığı bir yıl" olduğunu belirtti.

Geçtiğimiz yıl bölgede 67 meteorolojik, hidrolojik ve iklimsel afet olayı yaşandı. Bu olayların %77'si fırtına ve sellerle ilişkilendirildi.

Rapora göre, bu felaketler arasında Meksika'nın Acapulco tatil beldesini yerle bir eden ve en az 45 kişinin ölümüne neden olan Otis Kasırgası da bulunuyor.

WMO, bu aşırı olayların artışını El Niño ve iklim değişikliğine bağlıyor. El Niño, tropikal Pasifik'te okyanus yüzeyinin ısınmasıyla ilişkilendirilen ve genellikle iki ila yedi yılda bir meydana gelen doğal bir hava olayıdır.

Bölgedeki sıcaklık rekorları da kaydedildi. Meksika'nın kuzeyinde 51,4°C'lik rekor sıcaklık yaşandı. Orta Güney Amerika'da da kavurucu sıcaklar yaşandı ve birçok yerde büyük orman yangınları çıktı.

WMO, deniz seviyesindeki yükselmenin hızlandığını ve buzulların geri çekildiğini belirtti. Şili'deki Echaurren Norte buzulu 1975-2023 yılları arasında yaklaşık 31 metre su eşdeğeri kaybetti.

Ancak, WMO, Latin Amerika ve Karayipler'de hava ve iklim hizmetlerinin sağlanmasında "yetersiz" olduğunu ifade etti. Bununla birlikte, sağlık sektöründe iklim değişikliğine karşı direncin artırılmasında kaydedilen ilerlemeyi vurguladı.