Halk Ozanı Ali Çağan: Oylarımız HDP’ye

Halk Ozanı Ali Çağan, 7 Haziran’da yapılacak seçimlerde tüm Alevi ve emekçilere oylarını HDP’ye vermeleri çağrısı yaptı.

Halk Ozanı Ali Çağan, 7 Haziran’da yapılacak seçimlerin demokrasi, insan hakları, özgürlük, hakların kardeşliği, insanca yaşam, hakça yaşamdan yana olan insanlar için bir çıkış olduğunu söyleyerek tüm Alevi ve emekçilere oylarını HDP’ye vermeleri çağrısı yaptı.

Aşık Mahsuni Şerif’in “Zurna aynı zurna sadece çalan değişti” dediğini hatırlatan Çağan, bugüne kadar hükümet eden tüm partilerin bir birlerinden farkı olmadığını, zenginler daha da zenginleşirken, demokrasi, insan hakları ve özgürlüklerden yana olan emekçi insanlara yönelik baskı ve zulmün daha da arttığını söyledi.

Seçimlerden önce herkesin tüm partileri ayrı ayrı değerlendirdikten sonra hangi partiye oy vermesi gerektiğine karar vermesi gerektiğini belirten Çağan, “Tayyip Erdoğan’a cumhurbaşkanı olmak yetmiyor. Ülkenin sultanı olmak ve kendi diktatöryasını kurmak istiyor. Bu nedenle AKP’ye oy veren insanlar kendilerinin ve çocuklarının geleceklerini düşünüyorlarsa AKP’ye oy vermesin” diyor.

‘YILLARCA CHP’YE OY VERDİK, DEĞİŞEN BİR ŞEY OLMADI’

MHP’nin milliyetçi bir parti olduğunu, zamanı geçmiş ideolojiyi savunduğunu belirten Çağan, insan hakları ve demokrasiden yana olan insanların böylesi bir partiye oy veremeyeceği söyledikten sonra CHP’nin de Kürt, Alevi ve emekçiler açısından bir alternatif olamayacağını şu cümlelerle dile getiriyor:

“Yıllarca CHP’ye oy verdik. Değişen bir şey olmadı. Geçen seçimlerde bir Alevi’nin başbakan olabileceğini söyledikleri için Aleviler oylarını CHP’ye verdi. Ama başaramadı. Bu seçimler oldukça farklı. HDP ilk kez parti olarak seçimlere giriyor. Talepleri açık ve net. CHP’nin oyunun bir kaç puan artması ve eksilmesi bir şeyi değiştirmez. Ama HDP parlamentoya girerse tüm hesaplar değişir. Bu, Türkiye’de yaşayan herkesi etkiler.”

HDP’nin oyların çoğunu AKP tabanından ve milletvekilleri de AKP’den geri alacağını söyleyen Çağan, “Eğer Türkiye’nin daha da otoriterleşmesini engellemek, diktatörlüğe yönelişi durdurmak, ülkenin daha fazla bataklığa ve borca sürüklenmesine karşı çıkmak, toplumun daha da kutuplaşmasını engellemek istiyorsak oylarımızı HDP’ye vermemiz gerekir” şeklinde konuşuyor.

CHP’DE ALEVİ KİMLİĞİYLE SEÇİMLERE KATILAN ADAY YOK

2000 yılından beri İsveç’te yaşayan Ali Çağan, İsveç seçimlerinde seçmenlerin aldıkları tutumu “Eğer Sol Parti’nin % 4 barajının altında kalma ihtimali varsa sosyal demokratlar Sol Parti’nin meclise girmesi için oy veriyorlar. Bu parlamentoda dengelerin oluşmasına hizmet ediyor. Türkiye’de bu dengeyi oluşturacak parti HDP’dir ve bundan dolayı da kendini, geleceğini, halkını ve barış içinde yaşamayı düşünen tüm insanların HDP’ye destek vermesi gerekir” diyor.

Çağan, CHP listelerinde Alevi kimliği ile milletvekiliğine aday olan hiç kimsenin olmadığını, ancak ön seçimleri kazanan bazı Alevilerin milletvekili listelerine girdiğine dikkat çekiyor.

“CHP’de Alevi kimliğiyle, Alevi hareketinin içinden gelerek kabul edilmiş bir aday yok. Alevi hareketinden gelen Necdet Saraç İstanbul’dan 20. sıradan aday ve seçilmesi imkansız. Alevi Federasyonu eski Genel Başkanı Selahattin Özel İzmir’den adaydı ama listeye giremedi. Eğer CHP Alevi adaylar isteseydi örgütlü kesimlerden çıkarabilirdi ama öyle bir derdi yok” diyen Çağan, CHP’nin Alevileri Cumhuriyetin sigortası olarak gördüğünü ve Alevilere sandıklarda bekçilik yapmayı önerdiğini söylüyor.

HDP’NİN KAZANMASI İNSANLARA UMUT VERİR

HDP’nin parlamentoya girmesinin Türkiye’deki atmosferi nasıl etkiliyeceği sorusunu “AKP’den nemalanan kesimlerin dışında ülkede yaşayan herkes umudunu kesmiş. HDP’nin seçimleri kazanması bu insanlara umut verir. AKP 12 yılda kendi zenginlerini, iş adamlarını, yandaş medyasını oluşturdu. Yoksullara da iki makarna bir kaç kilo kömür dağıttı. Ülkeyi ve halkı yoksullaştırıp dilenci durumuna getirdikten sonra verdiği yardımlarla satın almaya çalışıyor” şeklinde cevaplıyor.

ALEVİLERİN TALEPLERİ HDP’NİN PROGRAMINDA VAR

HDP’nin daha fazla demokrasi, insan hakları ve özgürlükleri öne çıkaracağını ifade eden Çağan, “Diğer partiler bu talepleri gündeme getirmiyor. Alevilerin sorunlarını dile getirmiyor. Bizim 30 yıldır savunduğumuz tüm taleplerimiz HDP’nin programında var. Bu taleplerden bazıları Diyanet’in kaldırılması, Cem Evlerinin ibadethane olarak kabul edilmesidir” şeklinde konuşuyor.

HDP yönelik bir karalama ve itibarsızlaştırma kampanyası yürütüldüğüne dikkat çeken Çağan, “Bunlar örgütten talimat alacaklar. Parlamentoya girerlerse AKP ile Hükümet kuracaklar, Tayyip Erdoğan’ı başkan yapacaklar gibi gerçekle yakından uzaktan ilişkisi olmayan iddialarda bulunuyorlar. Bu tür iddialar HDP’nin parlamentoya girmesini engellemek amacıyla yaygınlaştırılıyor” diyor.

HDP İLE TÜM KESİMLER PARLAMENTODA TEMSİL EDİLECEK

HDP’nin milletvekili listelerde her kesimim sorunlarını gündeme getirecek adayların bulunduğunu belirten Çağan, “HDP % 10 barajını aştığında tüm bu kesimler kendi kimlikleriyle parlamentoda temsil edilecek. Ben ve bir çok arkadaşım Avrupa’dan Türkiye’ye gidip Turgut Öker’in adaylığına destek verecek ve kazanması için çalışma yürüteceğiz. Biz onun milletveliliğini bir insanın değil, Alevilerin milletvekiliği olarak görüyoruz” ifadelerini kullanıyor.

“Türkiye’de Kürtlerin, Alevilerin, eemkçilerin sorunları çözülmeden Türkiye’de barış ve demokrasi olmaz” diyen ve demokrasiye ihtiyacı olan tüm kesimlerin bir arada olması gerektiğini söyleyen Çağan, Türkiye ve diasporada yaşayan tüm Aleviler, emekçiler ve insan hakları savunucularına sandıklara giderek oylarını kullanmalarını ve HDP’ye destek vermeleri çağrısında bulunuyor.

KÜRT HALKINA EMPATİ GÖSTERİN

Son 40 yıl içinde dünyada Türkiye’den başka kendi topraklarını bu kadar bombalayan başka bir ülkenin olmadığını belirtikten sonra “Eğer Türk devleti o bombalara harcadığı parayı bombaladığı bölgelerin gelişimi ve eğitimi için harcasaydı bırakın Türkiye halklarının barış içinde yaşamasını Ortadoğu’ya bile barış gelirdi. Ama bombalarla, işkenceyle, zulmle ve öldürmeyle Kürt sorununu çözebileceklerini sandılar” diyen Çağan, Türklerin Kürt halkına empati göstermelerini şu cümlelerle dile getirdi:

“Sizin 7 yaşında Uğur Kaymaz gibi bir oğlunuz var. Birisi gece sizi dışarı çıkarıp kapının önünde beyninize kurşun sıkarak öldürüyor. Siz o insanları yakını olsaydınız ne yapardınız? Onun için hiç kimse terörün sorumluluğunu Kürtlerde aramasın. Terörün sorumlusu o devleti baskı ve şiddet ile yönetenlerdir. 40 yıllık savaş ortamında her evden kayıplar verildi. Bir çocuğu dağda diğeri askerde olan aileler vardı. Anaların ciğerleri ölüm haberleriyle yandı. Olanların sorumluluğunu bugün Kürtlere yıkmaya çalışıyor ve öcünü almaya çalışıyorlar. Bunu yapacaklarına kendilerini Kürtlerin yerine koysunlar ve biraz empati göstersinler. Eğer bu empatiyi gösterebilirlerse onların da HDP’ye oy vereceklerine inanıyorum.”

ALEVİLERİN KURTULUŞU KENDİ ELLERİNDE

AKP’nin kendi iş adamı, kendi sendikası, kendi basını, kendi Kürdü ve Alevisini yaratma çabası önündeki en büyük engellerden birinin de Avrupa’daki Alevi hareketi olduğunu bildiği için İzettin Doğan’dan Avrupa’daki Alevilere el atmasını istediğini söyleyen Çağan, “Bu yapıdan Alevilere gelecek ancak asimilasyon, katliam, zulüm olabilir. Alevilerin kurtuluşu kendi ellerinde. Gelecekleri de demokrasi ve özgürlük isteyen insanlarla birlikte mücadelededir” diyor. 

...