PPR hastalığı hayvancılıkla geçinen 1 milyar insanı tehdit ediyor

Son dönemlerde tümüyle yok edilen hayvan hastalıkları arasında sayılan küçük rüminant vebası (PPR) adlı hastalık yoksul ülkelerdeki milyarlarca küçükbaş hayvanı tehdit ediyor.

Son dönemlerde tümüyle yok edilen hayvan hastalıkları arasında sayılan küçük rüminant vebası (PPR) adlı hastalık yoksul ülkelerdeki milyarlarca küçükbaş hayvanı tehdit ediyor. Afrika ve Asya’daki küçükbaş hayvanların yüzde 80’ininin bu veba hastalığının tehdidi altında olduğu bildiriliyor.

Fildişi Sahili’nin başkenti Abidjan’da toplanan Küçük Rüminant Vebası ile Mücadele Konferansı’nda konuşan Tarım Bakanı Kobenan Kuassi Adjumani, hastalığın birçok ülkede milyarlarca besi hayvanını tehdit ettiği uyarısında bulundu. Adjumani, Afrika ve Asya kıtasındaki 70 ülkedeki koyun ve keçilerin yüzde 80’inin tehdit altında olduğunu belirtti.

GENİŞ KAPSAMLI BİR AŞI KAMPANYASI GEREKİYOR

Hayvan vebasının sürülerin yüzde 90’ına kadar bulaşma ve yüzde 70’ini telef edebileceğini kaydeden Fildişi Sahili Tarım Bakanı, hastalığın ekonomik zararlarının oldukça yüksek olacağının altını çizdi. Adjumani, küçük rüminant vebasının Afrika kıtasında yeniden ortaya çıkan domuz vebası, şap gibi hayvan hastalıkları gibi ele alınmasını da isterken, geniş kapsamlı bir aşı kampanyası gerektiğini vurguladı.

Konferansta konuşan Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü (OIE) Genel Müdürü Bernard Vallat, koyun ve keçi gibi küçükbaş hayvanlarda görülen veba ile mücadele için gerekli tüm imkanlarının olduğunu söyledi. Vallat, uluslararası finansmanın bulunması halinde önümüzdeki dönemde yoksul ülkelerde geniş kapsamlı bir hayvan aşısı kampanyasının başlatılacağı sözü de verdi.

1 MİLYAR İNSANI İLGİLENDİRİYOR

Vallat, hastalıkla mücadele için gerekli olan aşının yapılması için Afrika, Ortadoğu ve Asya ülkelerinin bölgelerde ve ulusal düzeyde koordine çabalarının ortaklaşması gerektiğini de dile getirdi.
Birleşmiş Milletler Gıda Tarım Örgütü (FAO) da hastalıkla mücadele edilerek, en az 1 milyar insanın ciddi bir ekonomik sıkıntı yaşamasının önüne geçilebileceği görüşünde. FAO’nun Afrika temsilcisi Bukar Tijani, “küçük rüminant vebası ile mücadele, hayvancılıkla geçimini sağlayan 1 milyar insanın kurtarılması için önemli bir hedeftir” dedi.

İlk kez 1942 yılında dönemin Fransız sömürgesi olan Fildişi Sahili’nde ortaya çıkarılan hastalık Peste des petits ruminants (PPR) olarak biliniyor. FAO verilerine göre, PPR hastalığının yol açtığı zarar yıllık 1,5 ile 2,1 milyar dolar arasında.