Macron bir kez daha Ukrayna’ya asker göndermeyi gündeme getirdi

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, The Economist'e verdiği mülakatta, Moskova'nın “cephe hatlarını” yarması ve Kiev'in bunu talep etmesi halinde, kara birliklerini gönderme olasılığını gündeme getirdi.

Emmanuel Macron, Perşembe günü İngiliz The Economist'te yayınlanan bir röportajında, Moskova'nın “cepheyi yarması” ve Kiev'in bunu talep etmesi halinde “soruyu kendilerine sormak zorunda kalacaklarını” belirtti. 

Macron, “Eğer Ruslar cepheyi yaracak olsaydı, Ukrayna'nın bir talebi olsaydı -ki bugün böyle bir durum söz konusu değil- meşru bir şekilde kendimize şu soruyu sormamız gerekirdi” dedi. 

NATO ülkelerinin başlangıçta Ukrayna'ya tank ve uçak göndermekten kaçındığı ve daha sonra fikirlerini değiştirdiğini hatırlatan Macron, asker gönderme olasılığı konusunda “Bunu peşinen reddetmek son iki yıldan ders almamak olur” diye ekledi.

Fransız Devlet Başkanı Şubat ayı sonunda Ukrayna'ya Batılı askerlerin gönderilmesinin gelecekte “göz ardı edilmemesi” gerektiğini söylediğinde tartışmalara neden olmuştu. 

Macron, The Economist'e verdiği demeçte Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i kastederek “Dediğim gibi, hiçbir şeyi göz ardı etmiyorum, çünkü karşımızda hiçbir şeyi göz ardı etmeyen biri var” dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı “Artık hiçbir şeyi olmayan ve saldırgan olan birine karşı eylemimizin sınırlarını formüle ederken muhtemelen çok tereddütlü davrandık” diye ekledi. 

Macon şöyle devam etti: “Benim net bir stratejik hedefim var: Rusya Ukrayna'da kazanamaz. Eğer Rusya Ukrayna'da kazanırsa, Avrupa'da güvenliğimiz kalmayacaktır. Rusya'nın orada duracağını kim iddia edebilir? Diğer komşu ülkeler, Moldova, Romanya, Polonya, Litvanya ve diğerleri için nasıl bir güvenlik olacak? Ve bunun ötesinde, milyarlarca dolar harcayan, söz konusu olanın kıtanın bekası olduğunu söyleyen ve Rusya'yı durdurmak için kendilerine araç sağlamayan Avrupalılar olarak ne kadar güveniliriz? Dolayısıyla evet, hiçbir şeyi göz ardı etmemeliyiz.”