Burundi’de yağışlar 100 bin kişiyi yerinden etti

Burundi’de El Niño hava fenomeninin şiddetlendirdiği mevsimsel yağmurlar nedeniyle 100 bin kişi yerinden oldu. Hüküet ve sahadaki BM temsilcisi, yağışların "yıkıcı etkileriyle" başa çıkabilmek için mali yardım çağrısında bulundu.

Geçtiğimiz haftalarda Doğu Afrika, Nisan ayının ilk iki haftasında Tanzanya'da en az 58, Kenya'da ise 13 kişinin ölümüne neden olan sağanak yağışlarla sarsıldı.

Dünya Bankası'na göre kişi başına düşen GSYH açısından dünyanın en yoksul ülkesi olan ve Uluslararası Göç Örgütü'ne (IOM) göre iklim değişikliğine karşı en kırılgan 20 ülkeden biri olan Burundi'de yağmurlar, eylül ayından bu yana neredeyse kesintisiz devam ediyor. Oysa olağan yağmur mevsimi genellikle Eylül-Ocak ve Mart-Mayıs arasında yaşanıyor. 

İçişleri Bakanı Martin Niteretse ve Burundi'deki Birleşmiş Milletler Sistemi Mukim Koordinatörü Violet Kenyana Kakyomya tarafından Salı günü yapılan basın açıklamasında, Eylül ve 7 Nisan tarihleri arasında toplamda "203 bin 944 kişinin sel, toprak kayması, şiddetli rüzgar ve doludan etkilendiği" ve "ülke içinde yerinden edilenlerin sayısının yüzde 25 artarak 96 bine ulaştığı" vurgulandı. 

Açıklamada ayrıca kesin bir rakam verilmeksizin "insan hayatı kaybı" ve "mahsullerin, geçim kaynaklarının, evlerin ve sosyo-ekonomik altyapının tahrip olduğu" bildirildi.

Hava tahminleri mayıs ayına kadar "normalin önemli ölçüde üzerinde" yağış öngörürken, hükümet ve insani yardım aktörleri “durumun daha da kötüleşmesini önlemek için artan zorlukların üstesinden gelmek için mali kaynaklara ihtiyaç duydukları” çağrısında bulunuyor. Toplamda 306 bin kişinin "insani yardıma muhtaç" durumda olduğu belirtiliyor. 

Birkaç haftadır Devlet Başkanı Evariste Ndayishimiye hükümeti, "doğal afet hali" ya da "olağanüstü hal" ilan etmesi çağrısında bulunan sivil toplum ve muhalefetin eleştirileri ile karşı karşıya bulunuyor. 

Ülkenin ekonomik başkenti ve Tanganyika Gölü'nün kuzey kıyısındaki ana şehri Bujumbura'da birçok mahalle sular altında kaldı, yollar ve köprüler tahrip oldu ve bazı oteller ve hastaneler yükselen su seviyeleri nedeniyle terk edildi. 

Sivil Savunma Başkanı General Anicet Nibaruta geçen hafta cuma günü Burundi medyasına yaptığı açıklamada, Afrika'nın en büyük ikinci gölündeki suların 12 Nisan'da 777.04 metreye ulaşarak 1964'teki rekor sele yol açan seviyenin 36 cm altına ulaştığı uyarısında bulundu. 

2023'ün ortalarında başlayan ve mayıs ayına kadar sürebilecek olan El Niño, Doğu Afrika'da düzenli olarak yıkıcı sonuçlar doğuruyor. Aralık ayında sağanak yağışların yol açtığı çeşitli felaketlerde 300'den fazla kişi hayatını kaybetti. Ekim 1997 ile Ocak 1998 arasında devasa seller bölgedeki beş ülkede 6 binden fazla insanın ölümüne yol açmıştı.